Annons:
Skolämnen

Paula Jacobsson: Inför fantasi på schemat i svenska skolan

Publicerad: 2017-05-16

Det är dags att vi inför fantasi på schemat i skolan som komplement till detta eviga fokuserande på matematik. Utan fantasi stannar utvecklingen hos människan.

1716 personer har röstat
Håller inte med Paula Jacobsson
2
Personer har svarat på artikeln

Fantasi är, precis som Einstein formulerade det:
Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskap är begränsat till det vi redan vet och förstår, medan fantasin omfamnar hela världen och allt som någonsin kommer att finnas att förstå och veta.
eller
Fantasi är viktigast – det är en förhandsvisning av framtiden.

Nej, jag menar inte att vi ska ta bort matematik,  men vi bör definitivt säkerställa att våra barn får lära sig använda och glädjas åt sin fantasi. “Du har så livlig fantasi” var ett skällsord när jag växte upp. Det sas på ett sätt som tydligt talade om att fantasi var ingenting att ha. Tack och lov vet vi bättre idag – eller gör vi?

När jag ser detta smått hysteriska fokus på matematik blir jag tveksam. Ja, det är bra att lära sig räkna, precis som det är bra att lära sig läsa och skriva – absolut. Men att ranka matematik som “viktigast” är rent nonsens.

En människa som enbart fungerar logiskt, det vill säga använder vänster hjärnhalva för all analys och förståelse haltar. Den högra hjärnhalvan (sfären) ger oss gränslöst tänkande, förmågan att tänka ”outside the box”. Utan den öppenheten hade vi fortfarande levt som neandertalare, eller kanske inte ens det.

En livlig fantasi utgör möjlighet till utveckling, högre förståelse och nya upptäckter. Fantasin är som en att släppa ut en arbetshäst på en ändlös grönskande äng – den galopperar lite, tar en tugga gräs, travar, hoppar, slår bakut och är fri. Det är vår förmåga att gå utanför det vi vet, utanför begränsningarna.

Annons:

Utan fantasi hade vi inte kunnat flyga jorden runt i dag, till exempel. Ändå hör vi gång på gång utbildningsansvariga ministrar och andra enbart och uteslutande tala om vikten av matematik!

Att lära barn att utveckla sin fantasi, att uttrycka den, inte bara i diverse konstverk, utan att använda den som en fristad, där tankarna, insikterna och infallen får ströva fritt en stund, är lika viktigt för hälsan och välbefinnandet som näringsrik mat och vila. Vi får utlopp för våra känslor med fantasins hjälp.

Fantasi är rekreation, fantasi ökar vår inlevelse, medkänsla och kreativitet. Just de egenskaper många av oss saknar i nuvarande utbildningspolitik i synnerhet och politik i allmänhet. Inte ens matematik kommer till sin rätt utan fantasi.

Om skribenten
author
Paula Jacobsson Skribent & författare.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Det är dags att vi inför fantasi på schemat i skolan som komplement till detta eviga fokuserande på matematik. Utan fantasi stannar utvecklingen hos människan.

Summering
Skolämnen

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.