Annons:
Bostadspolitik

Matilda Almqvist: För vem lönar det sig att arbeta?

Publicerad: 2015-11-03

Även om man kämpat och skött sig så är det i dag så gott som omöjligt för människor som inte har stora ekonomiska medel att komma in på bostadsmarknaden. Kan man verkligen säga att det lönar sig att arbeta då? Och hur ska fler än de med mycket pengar kunna leva ett tryggt liv? Jag vill ha svar från politikerna.

9989 personer har röstat
Håller med Matilda Almqvist
1
Person har svarat på artikeln

Jag är 26 år. Sen jag tog studenten 2008 (med bra betyg) har jag alltid haft någon sysselsättning. Jag började jobba en vecka efter gymnasiets slut och har sedan dess alltid haft en anställning eller studerat.

Jag har inte fått något gratis. När jag skulle ta studenten skrev jag ett cv, alltså ett litet word-dokument där jag skrev att jag varit barnvakt och jobbat en sommar med telefonförsäljning, och fick det att låta lika stort som att jag varit vd för ett medelstort företag, och så gick jag runt och delade ut det över praktiskt taget hela stan. Jag gick på Arbetsförmedlingens mässa och skrev upp mig som intresserad på alla sommarjobb inom kommunen och landstinget. Jag fick ett svar. Mitt första arbete blev att sommarjobba på en gruppbostad.

Sju år har gått sen dess, och efter timanställningar och vikariat (men ALDRIG sysslolöshet) har jag äntligen fått min första riktiga anställning. Jag är så jävla lättad! Slippa ångesten att telefonen kan ringa sju på morgonen och du tvingas springa upp ur sängen och inställa dig på arbetet så fort du bara kan, helst för en halvtimme sen. Slippa ångesten med att inte veta, kommer jag få ihop tillräckligt med timmar den här månaden, kommer jag klara mig ekonomiskt. Aldrig kunna planera sin fritid, alltid vara tvungen att säga “asså just nu är jag ledig på lördag, men om jobbet ringer så tyvärr…”. Jobba på ungefär SEX olika ställen! Kunna bli uppringd sju på morgonen och bara vara redo för vad som helst. Alltid ha matlåda redo, alltid vara redo, ALLTID.

Annons:

Jag har aldrig klagat. Jag har en väldigt borgerlig inställning till arbete, man får göra det som krävs för att försörja sig, helt enkelt. Jag har jobbat på ställen där jag inte alltid trivts, men jag skulle för den sakens skull aldrig klaga eller säga upp mig utan att veta att jag har en annan sysselsättning. Dessutom är jag ekonomisk. Jag lägger varje månad undan det jag kan, när man levt på timanställningar måste man ha ett litet kapital ifall det skulle skita sig någon månad. Nu har jag då min första fasta anställning.

Och hur lönar sig det här med att jobb för mig?

Som boende i Stockholm finns det ungefär noll chans för mig att komma in på bostadsmarknaden. Absolut NOLL. Jag jobbar heltid, har inga betalningsanmärkningar, är inte med i brottsregistret, har bra betyg från gymnasiet, kan uppvisa att jag är ekonomiskt ansvarsfull. Trots allt detta finns det NOLL chans för att ens få ett förstahandskontrakt på en sketen liten etta. Om vi snackar köpa en lägenhet så måste jag låna minst 1,5 miljoner kronor. Vilket innebär att jag måste spara ihop till minst 200 000 till kontantinsatsen. Vilket, med min lön och de överpriser man betalar för att hyra i andra hand, samt SL-kort, mobilräkning, mat och annat man behöver för att leva, förmodligen kommer ta några år.

Vi säger att jag i så fall kan köpa min första bostad när jag är runt 30 år gammal. Och då snackar vi en etta. När jag är trettio år kanske mitt liv har förändrats och min enmansfamilj kanske är en tvåmans, eller till och med tremans-familj. Alltså kommer förmodligen en etta inte längre ens vara aktuellt.

Alltså undrar jag, hur lönar det sig att arbeta? Och för vem? Jag har alltid följt spelreglerna, jag har gjort så som de borgerliga helst vill att man ska göra, hållt käften och jobbat. Hur lönar sig detta för mig? Och vilka svar har den nuvarande regeringen på de gåtor som den borgerliga regeringen lämnade efter sig, efter åtta års experiment med ”arbetslinjen”?

Om skribenten
author
Matilda Almqvist 26 år, jobbar som vårdbiträde.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Även om man kämpat och skött sig så är det i dag så gott som omöjligt för människor som inte har stora ekonomiska medel att komma in på bostadsmarknaden. Kan man verkligen säga att det lönar sig att arbeta då? Och hur ska fler än de med mycket pengar kunna leva ett tryggt liv? Jag vill ha svar från politikerna.

Summering
Bostadspolitik

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
 • Anna Kinberg Batra
  1783
  Partiledare (M)
 • Stefan Löfven
  4046
  Statsminister, partiledare (S)
 • Mehmet Kaplan
  729
  (S) bostads- och stadsutvecklingsminister