Annons:
Vårdstuderande

Bengt Persson: Preparandutbildning bra innan yrkesprogram

Publicerad: 2017-11-08

Eleverna måste vara duktiga i svenska språket. Gå på preparandutbildning i gymnasiet innan ett nationellt program påbörjas.

Svar till Per Arne Persson

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Vårdstuderande". Till huvudinlägget

3167 personer har röstat
Håller med Per Arne Persson

Jag har varit god man åt ensamkommande ungdomar sedan 2011. Inlägget om fantasilös undervisning sammanfattar väldigt bra hur skolan fungerar. För några år sedan efterlyste jag hur många nya ord eleverna skulle lära sig i veckan. Svaret jag fick var att undervisningen inte bedrevs på det sättet.

Det är dock oundvikligt att eleverna måste kunna den terminologi som behövs för sina studier. Det är ett stort steg från den talade svenskan till att kunna läsa och förstå en text. Några av mina ungdomar har först gått på språkintroduktion och sedan innan de börjat gymnasiet gått ett år på preparandutbildning för att framför allt lära sig den svenska som behövs i respektive ämne.

Från Skolverkets hemsida citerar jag: Preparandutbildning ska ge eleven behörighet till ett yrkesprogram eller till ett högskoleförberedande program. Utbildningen är anpassad för en elev som är studiemotiverad och snabbt vill bli behörig. Utbildningen utformas för varje enskild elev och ska pågå i högst ett år. Det ska också vara möjligt för en elev att göra mindre ämneskompletteringar för att bli antagen till ett nationellt program efter kort tid. Kommunen är skyldig att erbjuda preparandutbildning.

Annons:

Gymnasieskolan erbjuder, rätt utnyttjat, goda möjligheter att lära sig den svenska som behövs för studierna. Det är bättre att ha ett år extra för språkstudier och sedan lyckas med gymnasieutbildningen.

Om skribenten
author
Bengt Persson Pensionär som efter en lång karriär inom finansbolag och inkassobolag började som God Man åt ensamkommande flyktingbarn.
Summering
Vårdstuderande

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.