Annons:
Vårdsommaren

Ken Swedenborg: Vi behöver öka kompetensen hos all vårdpersonal

Publicerad: 2017-06-26

Vi behöver undersöka olika möjligheter att utöka vårdpersonalens kompetens. Fler specifikt nordiska undersökningar behöver göras, då vården utanför Norden oftast är så pass annorlunda att relevanta jämförelser blir svåra, inte minst mättekniskt.

Svar till Milo Bescher

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Vårdsommaren". Till huvudinlägget

2666 personer har röstat
Håller med Milo Bescher

Sannolikt refererar debattören i inlägget ”En säker vård kan inte garanteras utan sjuksköterskor” till en Lancetartikel från 2014 om lägre dödlighet på vårdavdelningar vid högre bemanning med sjuksköterskor. Denna effekt var dock minst i Sverige av de undersökta nio länderna, förmodligen för att vi har en högre kvalitet på den övriga vårdpersonalen, än många andra länder.

Vid jämförelser med undersökningar i USA behöver man observera att där finns det fyra olika sorters sjuksköterskor, varav en grupp, licensed practical nurse (LPN), är mycket lik specialistundersköterskorna i Sverige. Vi behöver få fler undersökningar som enbart mäter och studerar nordisk sjukvård, då vården utanför Norden oftast avviker i för hög grad för att medge bra undersökningar, som inte har mer betydande urvalsfel!

Det är intet tvivel om att vårdplatsbrist och för få händer i vården är riskabla för patientsäkerheten, men vi skulle vilja se studier på det sannolika förhållandet, att patienter även dör mer på vårdavdelningar med alltför få undersköterskor.

Annons:

Partiet Folkkampanjen för sjukvården, som jag tillhör, anser att undersköterskor även i Sverige bör få legitimation efter en kompletterande högskolepoängsgivande legitimationsutbildning till närsköterska, vilket dagens specialistundersköterskeutbildningar bör omvandlas till. Motsvarande anser vårt sjukvårdsparti bör gälla även ambulanssjukvårdarna, som ska erbjudas förslagsvis sex månaders legitimationsgrundande vidareutbildning till legitimerade paramedics. Varför inte följa efter de andra nordiska länderna Norge, Finland och Danmark som redan genomfört liknande reformer, för att höja kompetensen och säkerheten i vården? På sätt kan vi få en starkare och mer flexibel vårdkedja!

Om skribenten
author
Ken Swedenborg Partiordförande i det lokala och regionala sjukvårdspartiet Folkkampanjen för sjukvården. Varit personvald kommun- och landstingsfullmäktigeledamot samt gruppledare i fullmäktige. Verkat som personlig assistent under lång tid. Särskilt intresserad av hur man bättre kan ta hand om dem med särskilda behov. Privat tycker jag mycket om att läsa och att spela och lyssna på musik. Utbildad undersköterska, mentalskötare, barnskötare och personlig assistent.
Summering
Vårdsommaren

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.