Annons:
Skatt på dricks

Roland Karlsson: Skatt på dricks är ingenting nytt

Publicerad: 2017-09-12

Skatt på dricks är ingenting nytt. Dessutom så är dricksen en del i den kalkylerade inkomsten, och inte gåvor.

Svar till Jenny Olsen

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Skatt på dricks". Till huvudinlägget

Det har inte införts någon skatt på dricks. Det finns väl reglerat, sedan länge, vad som gäller. Det är mycket förmånliga villkor där vare sig vinstskatt, för företaget, moms eller arbetsgivaravgift behöver betalas. Däremot finns det reglerat hur inkomstskatten skall betalas vid olika modeller för dricksfördelning mellan personalen.

Om du tidigare inte betalat skatt på detta så har du helt enkelt smitit ifrån skatten.

Och så länge dricks är en del av den regelbundna inkomsten för restaurangpersonal, så länge bör man beskattas för det som inkomst. Snacket om att det är en frivillig gåva håller inte alls. Jag går inte på restaurang för att ge de som jobbar där gåvor. Betalar jag dricks är det antingen för att jag tror att jag bör/måste eller för att jag är extra nöjd. Och i ingendera av fallen är det en spontan gåva. Jag har räknat med det i kalkylen när jag går på krogen. Och så har krogpersonalen.

Det skulle ju kunna vara likadant hos frisören eller i affären. Att det är en sed att ge lite extra för att visa uppskattning. Nu är det inte så, vilket är väldigt skönt. Men om så vore, visst skulle det vara en del av inkomsten. Vilket jag antar att det är, om det skulle ske.

Annons:
Om skribenten
author
Roland Karlsson Född och uppväxt i Stockholm.
Summering
Skatt på dricks

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.