Annons:
Skatt på dricks

Per Redelius: Dricks är ett oskick

Publicerad: 2017-09-12

Dricks är avskaffat i Sverige. Det är ett oskick med tiggandet av dricks på restauranger. I ett civiliserat land betalar man det pris som star på matsedeln.

Svar till Jenny Olsen

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Skatt på dricks". Till huvudinlägget

En gång i tiden hade vi ett drickssystem i  Sverige. Man förväntades betala ca 15% i dricks på allt som man beställde på restaurang och kafé. Skattemyndigheterna såg det som en del av inkomsten och krävde skatt på 12% av summan oavsett om kunden lämnat någon dricks eller inte.

Det systemet ansågs som orättvist och föråldrat. Framför allt tyckte fackföreningarna att det var oetiskt att personal skulle behöva fjäska för kunder för att få en rejäl lön. Regeringen höll med och det fattades ett beslut att dricksen skulle avskaffas i Sverige. I ett slag höjdes alla priser på restaurangerna med cirka 18 procent, och det förväntades inte att kunderna skulle lämna någon dricks. Vad jag vet gäller det beslutet fortfarande.

Nu verkar det som man glömt bort det. Det är ett ohejdat tiggande om dricks på restauranger, kanske främst i storstäderna. När man betalar med kort ska man till exempel själv slå in summan, underförstått med ett litet påslag av dricks.

Annons:

Jag tycker det är rätt åt serveringspersonalen som försöker införa dricksen igen att skattemyndigheterna kräver att ni ska skatta för pengarna. Det är inte synd om er.

Men helst skulle jag se att Sverige kunde bli ett civiliserat land där man betalar priset som står på menyn utan krav på extra dusörer. Naturligtvis ska personalen ha en rimlig lön, men den ska absolut inte basera sig på dricks.

Huvudinlägg:
Jenny Olsen: Dricks är en gåva – inget annat

Om skribenten
author
Per Redelius Pensionär som gladdes åt avskaffandet av dricksen.
Summering
Skatt på dricks

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.