Annons:
Skatt på dricks

Jessica Olsson: Bättre med ordentlig lön än dricks

Publicerad: 2017-09-12

Dricks ska vara frivilligt och mer av en gest än en behövlig del av lönen. Lönen ska arbetsgivaren stå för!

Svar till Jenny Olsen

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Skatt på dricks". Till huvudinlägget

Med dagens system med frivillig dricks ser jag egentligen inte något hinder för att personalen behåller pengarna, som oftast inte är en större summa. Jag befinner mig nu i USA och där har man i många serviceyrken väldigt låga löner för att de anställda ska pressas till att ständigt ”leverera”. Man förväntas dricksa på allt från taxi till hårklippning och restaurangbesök. Till och med på hotellet lämnar vi lite på bordet efter att ha ätit frukost. Det bidrar till den segregation man har i USA, där de mindre privilegierade ständigt står i beroendeställning gentemot dem som har det bättre ställt.

I Sverige dricksar jag gärna för god service, men då ska det vara något ”extra” och inte en form av välgörenhet som i USA. Jag hoppas att det inte går i den riktningen utan att de som jobbar inom restaurangbranschen i Sverige fortsätter att göra ett bra jobb utan att vara piskade till det.

Om skribenten
author
Jessica Olsson Veterinär med stark tro på det svenska lantbruket. Politiskt intresserad och tacksam över att ha haft turen att ha fötts i Sverige.
Summering
Skatt på dricks

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.