Annons:
Skatt på dricks

Jenny Olsen: Dricks är en gåva – inget annat

Publicerad: 2017-09-11

Restaurangarbetare förväntas numera betala skatt på dricksen gästerna ger. Det kan inte vara rätt – låt oss få behålla dricksen som den gåva det faktiskt är.

Låt oss prata om det här med skatt på dricks. Dricksen är alltså något som numera ska skattas som en inkomst och som vi förväntas ta upp själva i vår deklaration. Förutom inkomstskatt ska vi också betala egenavgift på dessa pengar, enligt Skatteverket.

En av anledningarna till att restauranganställdas löner inte har följt utvecklingen är att man någonstans kallt räknar med en liten gåva från gästen. Ju bättre du är på ditt yrke, desto mer i fickan efter dagens slut!

Gåvoskatten är slopad sedan december 2004. EN yrkesgrupp förväntas ändå att betala skatt på gåvor, som dricksen faktiskt är, en frivillig gåva. Gåvoskatt alltså, som ju då inte finns.

Det låter väldigt mycket som att staten tänker ta mina gåvor och inte ge mig någonting tillbaka. En ren vinst för staten och en riktigt dålig affär för oss som jobbar inom restaurangbranschen. I ett samhälle som mer präglas av korrupta politiker som får feta avgångsvederlag när de inte ens är kompetenta att utföra sitt arbete så känner jag mig jävligt lurad. Jag måste faktiskt utföra mitt arbete för att få behålla det.

Annons:

Rent skattetekniskt då? Har vi några speciella utgifter som vi skulle kunna göra avdrag på? Nämen, oj! Stödstrumpor, specialskor, egna arbetskläder, naprapat, kiropraktor, fotvård, listan kan göras lång på sådant som vi måste betala för, men som ligger lite i gråzonen för avdrag. Och då ska vi inte tala om alla dyra taxiresor när kommunaltrafiken inte funkar sena nätter.

Det vi utstår inom branschen, varje dag, fysiskt och psykiskt är något de flesta andra yrkesgrupper aldrig skulle förstå eller ens acceptera. Långa krävande pass med tunga och obekväma lyft, sena kvällar. Människor, ja faktiskt förvånansvärt ofta helt vanliga bildade människor, som säger inte bara kränkande saker utan rentav yttrar olagliga hot mot oss. Detta händer hela tiden, överallt, dagligen. Men som vi också ofta får höra; kunden har ju alltid rätt. Eller?

Trots detta så älskar vi vårt yrke och att ge service utöver det förväntade till glada, trevliga gäster gör att man med glädje går vidare, trots ryggont och kränkningar.

Så att jag och mina kollegor får en gåva från gäster, det har inte staten med att göra. Till arbetsgivare och fack, var var ni när detta beslut låg på agendan? Ni vet att utan oss blir det inget AW, inga turister, inga fungerande hotell, ingen romantisk middag och ingen representation.Inte ens lunch om du inte lagar den själv.

Om skribenten
author
Jenny Olsen Jag har arbetat inom restaurangbranschen i hela mitt liv. Jag brinner för god mat och dryck och känner en stark yrkesstolthet för de kunskaper jag besitter.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Restaurangarbetare förväntas numera betala skatt på dricksen gästerna ger. Det kan inte vara rätt – låt oss få behålla dricksen som den gåva det faktiskt är.

eller
Summering
Skatt på dricks

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.