Annons:
Jakten

Mattias Handley: Djurälskare  borde visa kärlek till viltet

Publicerad: 2018-03-10

Jakt är extremt lite jakt och väldigt mycket viltvård. Tiden och pengarna som jägarna lägger ner gör att viltet överlever, inte “djurälskare” som rumsterar om i sociala medier.

Ofta när jag pratar om jakt, viltvård och liknande så kommer följande argument upp: ”Jag älskar djur, därför äter/jagar/dödar jag dem inte”.

Märkligt nog är det få så kallade djurälskare som faktiskt hjälper viltet. Det går utmärkt att sitta i värmen och påstå att det finns kärlek till viltet och i vissa fall kommer det bilder på jaktsabotörer som skall “rädda” viltet med, men i tider av djup snö och minusgrader så kommer det inga bilder om hur djurälskarna jobbar i skogen.

Det är extremt få av dessa “djurälskare” som utövar viltvård. Som på samma sätt som markägare, jakträttsinnehavare och jägare anlägger viltremisser. Som sår viltåkrar. Som fäller sly. Som lägger ut föda. Som skottar matplatser. Som är ute i djup snö och minusgrader för att se till att svaga individer slipper frysa ihjäl eller dö av svält.

Den hårda vintern går hårt åt djuren i skogen och de behöver all hjälp de kan få. Hur kan vissa människor älska djur så mycket, men ändå låta bli att hjälpa dem? Jakt består av stora mängder av viltvård, skogsvård och markvård. Det satsas stora pengar varje år för att djuren ska leva bra.

Alla som jagar i Sverige ska betala viltvårdsavgiften (för närvarande 300 kronor per jaktår). Avgifterna samlas i Viltvårdsfonden. Regeringen delar varje år ut pengar till organisationer och myndigheter som jobbar med jakt, vilt- och naturvård.

Vi jägare betalar med både kronor och timmar för att vilt- och naturvård ska fungera. Det vore trevligt om jaktmotståndarna åtminstone hjälpa viltet lite grann, speciellt nu när djur dukar under på grund av köld och svält, i stället för att skapa grupper på Facebook.

Om skribenten
author
Mattias Handley Debatterar om jakt baserat på forskning, fakta och kunskap. Arbetar för att bågjakt skall bli tillåtet i Sverige.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Jakt är extremt lite jakt och väldigt mycket viltvård. Tiden och pengarna som jägarna lägger ner gör att viltet överlever, inte “djurälskare” som rumsterar om i sociala medier.

eller
Summering
Jakten

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.