Annons:
Betygssystemet

Gunnar Bjerkli: Måste tyvärr hålla med

Publicerad: 2015-12-11

Helt orimliga krav på såväl kunskap som på förmåga att vuxet resonera och analysera på ett personligt plan. Frågan är om ens lärarna håller måttet?

Svar till Jonathan Newton

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Betygssystemet". Till huvudinlägget

Min son går i 7:an och hade nyss prov på kristendomen. Bland annat fick klassen uppgiften att beskriva vad som utmärker kristendomens centrala teman. En så bred och luddig fråga att den är direkt omöjlig att besvara på cirka 10-15 min. Jag skulle själv inte fixa det, och då är jag präst i Svenska kyrkan med 20 års konfirmandundervisning i ryggen.

Kunskapskraven är: Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.

För en 12-åring!

Det är krav som jag jobbade med på universitetet under fem års teologistudier.

Annons:
Om skribenten
author
Gunnar Bjerkli Pappa till 12 årig son.
Summering
Betygssystemet

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.