Annons:
Betygssystemet

Roland Karlsson: Hur man än vänder sig …

Publicerad: 2015-12-11

Hur man än vänder sig har man ändan bak. Vi har här ytterligare ett nytt försök till betygssystem. Det kommer att kritiseras, naturligtvis.

Svar till Jonathan Newton

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Betygssystemet". Till huvudinlägget

Jonathan, jag läste ditt inlägg om de, i ditt tycke, allt för avancerade betygskriterierna för t.ex. en 14-åring. Jo visst, det lät väl lite som en betygsdefinition på en högskola. Kunna kritiskt analysera … osv. Dock skall man tänka på att denna definition är riktad till läraren … vilken borde var väl införstådd i vad denna definition innebär. Den är inte riktad mot barn eller föräldrar, eller i alla fall borde den inte vara det, då den lätt kan missförstås. Att kunna kritiskt analysera med mera måste ju vara anpassat efter den ålder som barnen har, vilket läraren borde förstå. Naturligtvis kan man inte av en 14-åring kräva en allt för djuplodad analys.

Dessutom kan jag tolka in en viss, medveten eller ej, anti-intellektualism i ditt inlägg. Barn skall vara barn och inte hålla på med dylikt. Det kommer starkast vid uttryck när du säger att det är synd om en 14-åring som klarar av kriterierna. Enligt min åsikt är det inte alls synd om denna 14-åring, annat än om han/hon blir mobbad för sin talang eller tvingas göra något annat av (förhoppningsvis välmenande) föräldrar.

Annons:

Att göra ett betygssystem som är bra och faller alla på läppen är dock inte lätt. En fördel med detta betygssystem är att det har en kunskapsbaserad definition. En annan fördel är att det inte verkar vara baserat på flum om “visat intresse” och “aktivt deltagande” med mera för att kunna få höga betyg.

Dessutom, borde inte 14-åringen som kan både lära sig, förstå väl och kunna dra avancerade slutsatser ha ett högre betyg än de som inte kan?

Om skribenten
author
Roland Karlsson En något filosofiskt lagd 53a. Född och uppväxt i Stockholm. Intresserar mig för vad som händer och sker och hur människor uppför sig. Gillar min hemstad. Vandra runt är trevligt. Och eftersom jag är här, jo, debatt är kul.
Summering
Betygssystemet

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.