Annons:
Betygssystemet

Magdalena Stiger: Förvånad över att så få reagerar

Publicerad: 2015-12-11

Jag tror att den nya läroplanen tillsammans med det nya betygssystemet skapar en väldig stress hos eleverna och riskerar att slå ut väldigt många tidigt under skolgången, speciellt pojkar.

Svar till Jonathan Newton

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Betygssystemet". Till huvudinlägget

Jag håller helt med Jonathan Newton.

Den nya läroplanen i kombination med det nya betygssystemet är så ambitiöst lagd att det mer liknar högskola än högstadium.

Jag har flera gånger tänkt när jag hjälpt mina barn med skolarbetet att detta är ju mer avancerat än när jag gick på Naturvetenskapligt gymnasium på 80-talet. Jag tror inte heller att det är utvecklande för de flesta barnen att målen ligger så oerhört högt. Inte minst måste det vara väldigt negativt  för alla praktiskt lagda barn. För att få bra betyg i praktiskt estetiska ämnen så räcker det till exempel numera inte längre att vara konstnärlig och praktiskt kunnig, man måste också kunna formulera en skriftlig plan för arbetet samt skriva en rapport på högsta nivå!

Utöver detta måste man hålla en jämn nivå i ett ämne för att kunna få ett bra betyg.  Missar man något enda litet kunskapskrav får man då ett lägre betyg, detta är oerhört stressande för barnen.

Annons:

Nog var det mycket bättre när läraren kunde göra en sammanvägning av elevens samtliga prestationer i ett ämne och göra en samlad bedömning av vilket betyg eleven uppnått.

Den nya betygsättningen som fokuserar mer på förmågor som att kunna jämföra, analysera, resonera och argumentera än på faktakunskaper missgynnar också pojkarna. Pojkarna utvecklas senare än flickorna när det gäller bland annat de exekutiva förmågor som behövs för att klara dessa abstrakta resonemang.

Om skribenten
author
Magdalena Stiger Jag är mamma till tvillingar som går i sjätte klass. Jag är också Civilingenjör i Industriell Ekonomi från Linköpings Tekniska Högskola och arbetar med processutveckling på ABB i Västerås.
Summering
Betygssystemet

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.