Annons:
Matkonsumtion

Georg Lowejko: Vegetarisk mat räddar inte planeten

Publicerad: 2015-09-11

Dan Larsson frågar hur jag motiverar mitt nyttjande av animaliska produkter? Svaret är enkelt.

Svar till Dan Larsson

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Matkonsumtion". Till huvudinlägget

7013 personer har röstat
Håller med Dan Larsson

Jag äter ekologisk kalvkött från djur som går ute året om, tre kilometer från min bostad. Därifrån köper jag även vildsvin och hjortdjur. Min mjölk köper jag av en bonde två kilometer från min by. Mina ägg köper jag från lokala frigående utehöns. Min mat ger mig och mina barn ett kraftigt överskott av essentiella näringsämnen.

Tidigare i livet var jag och mina närstående vegetarianer i närmare 30 år. Vi drabbades alla av fysiska defekter som artros och insulinresistens. Dessutom blev kvinnorna med åren överviktiga av den vegetariska maten. Vi drabbades av näringsbrist. Detta påverkade även mina förstfödda barn. Vegetarisk mat ger näringsbrist och den tillåter konsumtion av skräpföda och snacks. Tillsammans tog våra vegetariska kroppar slut vid omkring 40. Krämpor upphörde med införandet av näringstät animalisk mat.

Vegetarianismen har en elefant i rummet som heter näringsbrist. Nu gäller inte den allmänna näringsbristen bara vegetarianer, utan det gäller alla i dag, även de som högtidligt deklarerar att de inte behöver några kosttillskott. Den industriellt producerade moderna maten är så näringsfattig i sig själv, att alla människor vid kontroll visar brist på många essentiella näringsämnen. Som till exempel c- och d-vitamin, magnesium, zink, järn och omega 3.

Annons:

Denna allmänna näringsbrist löser man inte med vegetabilisk mat! En enkel koll i den svenska och finska livsmedelsdatabasen visar att allt kött, mjölk och ägg innehåller stora mängder av de essentiella byggstenar som vår kropp består av och behöver. Jag kan med fog säga att det är tveksamt att någon kan tillfredsställa alla de proteinbehov människan har, drygt 200, av vegetabiliska proteiner, som inte liknar något vi har i vår kropp.

Det är dags för Sveriges naturvänner att lära sig vad fotosyntesen innebär. Alla levande växter konsumerar det kol som finns i luften och bygger sin konstruktion med det kolet. När växten dör återgår växtens kol till luften. För att åter bli luftburet kol till nästa års växter. Detta är inte det vi kallar växthusgaser. Det är kolets kretslopp.

Inget djur tillför växthusgaser, förutom människan. Hon gräver upp kol och olja, som varit bundet i jordens innandöme, och ökar därmed kolhalten i luften. Men det är inte det stora problemet. När jordens monokulturer ska plöjas och harvas frigörs enorma mängder kol som ska ligga bundet i humuslagret. Plogen, harven och de industrialiserade monokulturerna är orsaken till människoskapade utsläpp av klimatgaser. Monokulturer är det som jag anser leder planeten mot dess undergång. Betande djur sköter den här planeten tusen gånger bättre än någon bonde på jorden.

Om skribenten
author
Georg Lowejko Hållbarhetsdebattör, tillhör nätverket "Ren Åker Ren Mat". Tidigare vegetarisk hälsokostare i 30 år. Lever numera helt på ekologiskt närproducerad grönbeteskött och vilt. Autodidakt biokemist i metabolism och biologi. LCHF-are.
Summering
Matkonsumtion

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.