Annons:
Matsvinn

Ingrid Strid: Minskning av matsvinn och köttätande lika viktigt

Publicerad: 2018-02-28

Det finns ingen motsättning mellan ambitionerna att minska matsvinn och minska efterfrågan på animalieprodukter. Även om det finns en risk att matsvinn stjäl uppmärksamhet från köttätande kan det också vara tvärtom: att ambitionerna förstärker varandra.

Svar till Edith Wik

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Matsvinn". Till huvudinlägget

Edith Wik och Mårten Thorslund har rätt i att det är hög tid att gå från ord till handling på matsvinnsfronten. Men även Ulf Jonas Paulsson har rätt i om att det är viktigt att minska efterfrågan av animalieprodukter eftersom dessa generellt sett står för en mycket högre miljöbelastning än växtbaserade produkter. Det bästa är, precis som Helén Williams skriver, att det inte finns någon motsättning mellan dessa två ambitioner.

Det är till och med så att ett enkelt, men viktigt, första steg är att drastiskt minska sitt svinn av just kött, fisk och mejeriprodukter samtidigt som en mer växtbaserad kosthållning tar form i hushållet.

När jag började forska på matsvinn 2009 var vi få som studerade svinn ur ett miljöperspektiv. Sedan dess har mycket hänt. Med den snabba kunskapsökning vi har haft de senaste tio åren är det omoraliskt att bara titta på medan maten fortsätter att rinna oss ur händerna. Kärnan i svinnbudskapet är att inte köpa in mer än du klarar att hantera innan det blir dåligt – hur svårt kan detta vara?

Annons:

Politiskt sett kanske det finns en poäng i Paulssons argument att det finns en kortsiktig risk att svinnet tar uppmärksamheten från behovet av minskad animaliekonsumtion. Men det skulle även, på längre sikt, kunna vara tvärtom: att samma opinion som väcks för minskat svinn, kommer att kunna utvecklas till en opinion för minskad animaliekonsumtion. Kunskap leder till kunskap.

Om skribenten
author
Ingrid Strid Forskare inom matsvinn och matens miljöbelastning vid Institutionen för Energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet.
Summering
Matsvinn

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.