Annons:
Matsvinn

Edith Wik: Dags att äta upp maten på tallriken

Publicerad: 2018-02-22

Vi bryr oss egentligen inte om matsvinn, vi gillar bara att prata om det. Men nu är det hög tid att agera och ta vara på jordens resurser.

Du bryr dig kanske inte om matsvinn, men känn inget dåligt samvete för det, det gör nästan ingen av oss. Inom alla sektorer i matkedjan slängs det som aldrig förr och vi bemöter det med likgiltighet. I många matbutiker, restauranger och hem hamnar mängder av rester i soptunnan. Det är socialt, ekonomiskt och miljömässigt ohållbart.

Vi glömmer resan köttbiten på tallriken har gjort – just den processen uppmärksammas förvisso av många veganer och vegetarianer, men även de glömmer hur det står till med den övriga produktionen. Gärna lämnar man som vegetarian en hög sojabönor på tallriken i stället.
Vi konsumerar, konsumerar, och konsumerar lite till. Vi skickar förstulna blickar mot grannen som ertappats slänga batterier i vanliga soptunnan. Men självkritiken, var är den?

Har du någonsin klippt upp ett yoghurtpaket för att få ut absolut allt? Säkert inte. Speciellt inte om någon annan varit i närheten, för det vore ju lite pinsamt. Men hur kan det vara pinsamt att ta hand om våra resurser?

Många lagar och regler begränsar faktiskt våra möjligheter att tänka på hur vi allra effektivast utnyttjar våra varor. Till exempel gör reglerna kring bäst-före-datum att mataffären inte kan sälja de 14 kilo mogna getostar som ligger kvar, trots att det egentliga förbrukningsdatumet inte är nått på långa vägar.

Dessutom har vi konsumenter glömt hur man konserverar mat och vi har förlorat vår påhittighet kring hur man kan omvandla rester till nya spännande rätter. Många vet inte heller vad man faktiskt kan äta. Broccoli- och blomkålsstammarna är fantastiskt goda liksom pumpakärnor och morotsblast, nästan allt går att äta med rätt tillagning. Nästa födelsedagspresent kanske borde bli en kurs i grundläggande matlagning, den som många behärskade för ett sekel sedan och den som ser till att allt som finns i skafferi och kyl kan utnyttjas till det yttersta.

Annons:

Till sist, vi ska inte skämmas för vad vi inte har gjort, utan i stället se till att börja göra något och se framåt. Vi har redan de verktyg vi behöver.

Om skribenten
author
Edith Wik Gymnasieelev

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Vi bryr oss egentligen inte om matsvinn, vi gillar bara att prata om det. Men nu är det hög tid att agera och ta vara på jordens resurser.

eller
Summering
Matsvinn

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.