Annons:
Flyktingar

Thomas Eliasson: Välkommen till Sverige – ett ofattbart konstigt land

Publicerad: 2018-06-12

I stället för att diskutera lösningar på hur man får fram billiga lägenheter och enklare jobb kommer många att skylla allt på dig som är flykting. Sverige är ett ofattbart konstigt land.

Svar till Razan Debo

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Flyktingar". Till huvudinlägget

Välkommen till Sverige! Sverige är ett fint land. Våra politiker välkomnar alla flyktingar. Tidigare alltså.

Samma politiker som välkomnade dig anser att vi inte ska betala för höga hyror. Därför är hyrorna konstgjort låga, och få lägenheter har byggts de senaste 30 åren. I stället kan ett par med utflugna barn bo kvar hur länge som helst i en innerstadslägenhet med några rum för mycket med låg hyra.

Samma politiker som välkomnade dig anser att man ska betala en hög skatt när man byter bostad. Därför sitter ensamma gubbar i stora villor i Nacka. Det blir billigare för dem att bo kvar än att sälja och betala skatten.

Bara den som känner någon som känner någon kan skaffa en billig lägenhet.

Samma politiker som välkomnade dig anser att arbeten med låga löner inte är något att ha. Därför finns det bara högkvalificerade arbeten som kräver perfekt svenska och svenskt gymnasiebetyg.

Bara den som känner någon som känner någon kan skaffa ett enkelt jobb.

Annons:

Samma politiker som välkomnade dig anser att det är normalt att vänta 1-2 år innan du får flyktingstatus. Det kan jag inte riktigt förklara.

Att klaga hjälper inte. Så gör man inte i Sverige. Två tredjedelar som röstat på ditt inlägg på DN Åsikt håller inte med dig. Men jag är ledsen över din situation. Utan att veta om det, och helt utan egen skuld,  är du det största diskussionsämnet inför valet i Sverige i höst. I stället för att diskutera lösningar på hur man får fram billiga lägenheter och enklare jobb kommer många att skylla allt på dig.

Sverige är ett ofattbart konstigt land.

Om skribenten
author
Thomas Eliasson Matematiker, datakonsult och fembarnspappa som bor i kulturmärkt hus i Lund.
Summering
Flyktingar

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.