Annons:
Böneutrop

Kjell Jormfeldt: Religionsfrihet jämförbart med yttrandefrihet

Publicerad: 2018-05-14

Vi bör se på religionsfrihet på samma sätt som yttrandefriheten, det vill säga att alla uttrycksformer är tillåtna så länge de inte strider mot lagen. Följaktligen är det rimligt att tillåta böneutrop, klock-klang och buddistiska mantra i en omfattning som inte inkräktar på den allmänna ordningen.

Svar till C-G Pernbring

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Böneutrop". Till huvudinlägget

Alla månar om yttrandefriheten. Den betyder inte rätten att slippa höra sånt som man inte tycker om utan tvärt om att alla har rätt att uttrycka sin åsikt, obekväm eller ej. På samma sätt borde det vara med religionsfriheten, alla har rätt att utöva sin religion och ingen har rätt att undanbe sig att bli störd.

Följaktligen är det rimligt att tillåta böneutrop, klock-klang och buddistiska mantra i en omfattning som inte inkräktar på den allmänna ordningen. Även klockring begränsas ibland av den anledningen. Andra religiösa uttrycksformer som klädsel, måltider med mera måste accepteras i den mån de inte strider mot andra lagar som till exempel möjligheten att kunna identifiera en person eller upprätthålla djurskyddsbestämmelser.

Sveriges sekulära förhållningssätt är unikt i övriga delar av världen och vi måste förstå att de som flyttar hit har en annan världsbild.

Annons:
Om skribenten
author
Kjell Jormfeldt Samhällsintresserad pensionär.
Summering
Böneutrop

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.