Annons:
Det kontantlösa samhället

Bo Göran Hellers: Bojkotta dem som inte accepterar kontanter

Publicerad: 2017-11-24

Bankerna driver på för att göra kontanthanteringen både krånglig och dyrbar. Det är ingen tvekan om den hägrande målsättningen – det kontantlösa samhället.

2506 personer har röstat
Håller med Bo Göran Hellers
0
Personer har svarat på artikeln

Bankerna driver på för att göra kontanthanteringen både krånglig och dyrbar. Det är ingen tvekan om den hägrande målsättningen – det kontantlösa samhället. Med dagens utveckling kommer sedlar och mynt att försvinna någon gång i mars 2023, enligt forskaren Niklas Arvidsson på KTH – en extrapolering in i framtiden som dessutom har medborgerligt stöd. Det är inte ovanligt att få höra åsikten bland vänner, att utvecklingen borde påskyndas ytterligare. Man vill vara modern, tillhöra framtiden.

Men vill vi verkligen detta? Inser vi konsekvenserna?
Alla transaktioner kommer att bli spårbara. Systemet inbjuder till total kontroll av alla mänskliga aktiviteter med ekonomiskt innehåll. Det blir ett elektroniskt fängelse, där den ekonomiska anonymiteten gått förlorad för alltid. Priset för att vara modern blir slaveri.

Jag är övertygad om att ett sådant steg bara kan övervägas i Sverige. I Danmark skulle man bli utskrattad och i USA uppfattad som landsförrädare mot den heliga dollarn.
Integriteten för en fri människa kräver fullständig makt över de personliga resurser, som man måste ha rätt att bruka efter tycke och smak, utan att riskera efterföljder så länge man håller sig inom lagens råmärken.

För svensk del får vi förlita oss på riksbankschefen Stefan Ingves, som inte vill avskaffa kontanterna. Tvärtom vill han ha en lagstadgad skyldighet för bankerna att tillhandahålla kontanter. Vi konsumenter borde ta ett steg till – kräva att kontanter accepteras som betalningsmedel, överallt.
Annars vägrar vi betala, liksom de många turister tvingas göra, som avvisas trots hårdvaluta på hand.

Om skribenten
author
Bo Göran Hellers Saknar beskrivning...

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Bankerna driver på för att göra kontanthanteringen både krånglig och dyrbar. Det är ingen tvekan om den hägrande målsättningen – det kontantlösa samhället.

Summering
Det kontantlösa samhället

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.