Annons:
Diskrimineringslagen

Bengt Annebäck: Låt seniorboende vara öppet för alla äldre

Publicerad: 2018-05-16

Seniorboenden behöver anpassade lägenheter, gemensamhetslokaler och omtanke – inte ett övre ålderstak. Årsrika människor har också erfarenheter och ålder innebär inte automatiskt att man blir passiv.

Svar till Uta Brontén

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Diskrimineringslagen". Till huvudinlägget

Uta Brontén anser att det behövs ett övre ålderstak i seniorboenden. Hon bor i ett seniorboende som tydligen helt saknar anpassning för äldre.

Jag kan ju undra varför det kallas för seniorboende och varför man inte vill ha äldre människor där. Är det möjligen så att man inte heller får vara handikappad?

Jag kan förstå rädslan för att inte kunna rekrytera en aktiv styrelse eller intresserade att åta sig olika uppdrag. Det är en risk som finns i de flesta bostadsrättsföreningar oavsett ålder. Men årsrika människor har också erfarenheter och ålder innebär inte automatiskt att man blir passiv.

Själv bor jag i ett seniorboende i Norrtälje med fantastiskt kunniga och aktiva människor och vi har en engagerad trivselgrupp. De allra flesta bryr sig om de andra boende och många ställer gärna upp när grannen behöver hjälp.

Medelåldern är en bit över 70 år. Personer i den åldern skulle alltså inte få flytta i Uta Bronténs boende.

Annons:

Men en bogemenskap är också beroende av omtanke och inte bara aktiviteter och vi kan bidra med olika saker.

Om skribenten
author
Bengt Annebäck Bor i seniorboendet Bovieran i Norrtälje tillsammans med min fru. Pensionerad psykiater. Är 72 år, men hoppar in och jobbar emellanåt.
Summering
Diskrimineringslagen

Vem tycker du ska svara?

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.
  • Skicka gärna in ditt förslag till redaktionen om vem du tycker bör svara.