Annons:
Föräldralediga

Linnida Del Barba: Vi går redan på knäna i förskolan

Publicerad: 2016-09-08

Vi som jobbar inom förskolan älskar vårt arbete och era barn. Men de behöver också sina föräldrar.

Svar till Monica Orestam Palmquist

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Föräldralediga". Till huvudinlägget

9452 personer har röstat
Håller med Monica Orestam Palmquist

Vi som jobbar inom barnomsorgen vet hur det ser ut. Vi kämpar varje dag för era barn. Vi tröstar dom, vi bär dom vi håller om dom när dom är ledsna. Vi hjälper dom att kommunicera, skapa starka band och hjälper dom till att bli starka individer.

Men era barn behöver er också. I dagsläget är det vanligt att ett barn går 9-10 timmar i förskolan om dagen (och andra fall 11h) . Det är mer än en heltidstjänst. Det är genomsnittligt längre dagar för era barn med att konstant få ha personer runt sig och hela tiden få dela med sig.

Barnen behöver sina föräldrar, och speciellt när det sen blir tillökning i familjen då är ni så mycket viktigare. Ni måste visa att ni fortfarande älskar och finns där för era barn. Dom behöver er. Det är oftast väldigt ”jobbigt” att få ett småsyskon. Det betyder att ni måste få knyta band med era barn. Skapa en familj tillsammans. Absolut kan det vara svårt att gå från att ha ett barn till mer. Men det ska inte gå ut över era barn.

Annons:

Vi i förskolan vill skapa trygghet i era barn, vi är där för vi älskar vårt arbete och vi älskar barn. Men det kommer inte finnas personaltäckning för era barn, det kommer vara olika lärare ni möter från dag till dag. Jag tror starkt på ett samarbete mellan pedagoger och föräldrar för att skapa band mellan hemmet och förskolan. Är det då rimligt att pedagoger spenderar mer tid med era barn än vad ni gör?

Jag har sett det mesta i olika familjekonstruktioner och jag vet att man behöver arbeta (inte många som inte behöver) men är man hemma är det inte då perfekt att knyta starka band med sitt barn. Umgås prata med varandra, njuta av varandras sällskap och inte vilja lämna iväg dom mer än 6h?

Det är en viktig del i era barns liv ni kommer att missa om ni inte tar chansen.

Huvudinlägg:

Monica Orestam Palmquist: Att vara heltid på förskolan gynnar inte barnen

Repliker:

Ulla Guldbrand: Storstadsfamiljer kan behöva förskola på heltid

Anna König Jerlmyr: Rätt prioriteringar behövs i förskolan
Roland Karlsson:
Mitt i prick om syskonens tid på förskolan

Lotta Edholm: Vi håller med – heltidsförskolan blir inte bra

Om skribenten
author
Linnida Del Barba bor utanför Sthlm har jobbat inom barnomsorg i snart 9 år. Älskar mitt arbete och skulle inte byta ut det emot någonting. För era barn är våran framtid.
Summering
Föräldralediga

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.