Annons:
Kriget mot terrorismen

Karl Rosén: Att bomba civila blir en grogrund till nytt hat

Publicerad: 2017-06-15

Terrorismen är ett av de största hoten mot de västerländska värderingarna om allas lika värde. Men det ger inte västvärlden rätt att döda oskyldiga människor i terrorbekämpningens namn.

758 personer har röstat
Håller med Karl Rosén
0
Personer har svarat på artikeln

Terrorn, och då främst den islamistiska terrorn, har blivit vår tids fiende nummer ett. Efter 11:e september och George W Bushs krigsförklaring mot terrorismen så har västvärldens syn på islamistisk terror varit enhällig; den måste krossas till varje pris.

Detta har lett till det globala kriget mot terrorn. I krig så gäller andra lagar och regler än i det vanliga samhället vilket gör att man kan döda fientliga kombattanter utan att behöva stå till svars för det. Utan detta skulle inte krig fungera. Kriget mot terrorismen är dock inte som alla andra krig. Kriget är globalt och i princip alla världens länder är drabbade eller involverade på något sett. Detta har gjort att gränsen mellan terrorbekämpning och krigsbrott har suddats ut och länders suveräniteter, som vi tycks tycka är så viktigt när Ryssland kränker vårt luftrum, har starkt begränsats. 
 
Under 2016 så utfördes i runda slängar 1400 terrorattentat i världen. Av dem så skedde 59 i Europa och Nordamerika. Under samma år så släppte USA 26 171 bomber i strid någonstans i världen. Det är tre bomber i timmen, dygnet runt, hela året. Dessa bomber användes bland annat i USA:s totalt 1126 drönarattacker mot Afghanistan, Jemen, Pakistan och Somalia under 2016. Då är alltså inte Irak och Syrien inräknat. I princip alla drönarattacker är en följd av USA:s terrorbekämpningsprogram.

Annons:

I det populära amerikanska polisprogrammet ”Cops” så säger berättarrösten innan varje program ”All suspects are innocent until proven guilty in a court of law”. Detta är en av grundpelarna i en demokrati och i en rättssäker stat. Men när det kommer till terrorismen så har många länder valt att strunta i denna grundpelare. För att skydda sin egen befolkning.

Det är välkänt att CIA har haft flera hemliga fängelser i Mellanöstern men även i flera europeiska länder där man använt tortyrliknande förhörsmetoder såsom skendränkningar och misshandel av personer misstänkta att ha någon form av koppling till terrorism. Allt från att vara en släkting till en terrorist, till att vara misstänkt för terrorbrott.

Personligen har jag inga problem med att personer som är terrorister blir dödade i strid istället för att fängslas. Problemet är att det dagligen dör civila i dessa strider som inget annat vill än att få leva fria. Och det är här det riktiga problemet dyker upp; ingen ställs till svars för detta och inga världsledare går ut och fördömer eller kräver förändring. Man är villig att offra civila liv så länge en misstänkt terrorist blir dödad. Man är villig att offra civila i andra länder för att skydda sin egen befolkning.

Den islamistiska terrorismen är ett av de största hoten mot de västerländska värderingarna om alla människors lika värde och värnande om mänskliga rättigheter, och alla måste agera tillsammans för att besegra detta hot. Men bara för att vissa påstår sig döda i Guds namn så ger inte det oss i väst rätten att döda i frihetens namn. Hur ska hatet mot den fria världen försvinna när de fria länderna fortsätter att bomba oskyldiga och skapar en grogrund för nytt hat?

Om skribenten
author
Karl Rosén 20år. Stort intresse för samhällsfrågor och debatt.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Terrorismen är ett av de största hoten mot de västerländska värderingarna om allas lika värde. Men det ger inte västvärlden rätt att döda oskyldiga människor i terrorbekämpningens namn.

Summering
Kriget mot terrorismen

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.