Annons:
Övervakningskameror

David Jostrand: Kränks den personliga integriteten när du tankar bilen?

Publicerad: 2017-01-11

Det är stor skillnad på att övervaka en plats eller att förse någon med fotboja.

Svar till Torbjörn Windle

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Övervakningskameror". Till huvudinlägget

5237 personer har röstat
Håller med Torbjörn Windle

Replik på Anders Ekboms inlägg om personlig integritet och de liknelser som görs.

Hej Anders,

Redan idag finns i Sverige omfattande kameraövervakning i butiker, bensinstationer och företag. Inspelat material raderas efterhand men kan sparas och användas vid behov. Dessa system löser redan i dag en mängd brott som annars skulle förblivit ouppklarade. Anledningen till att det är tillåtet att övervaka, och på vissa platser även spela in, är naturligtvis att platsen har en förhöjd risk för brott.

Varför skulle det finnas anledning resonera annorlunda kring kameror på offentliga brottsutsatta platser? Skulle de fungera annorlunda eller sämre? Kränks den personliga integriteten mer där än när du går och handlar eller tankar bilen?

Kameraövervakning av offentliga platser har ingenting att göra med “personlig övervakning” som du kallar det. Det är stor skillnad på att övervaka en plats eller att förse någon med fotboja. Att jämföra det med att få sina telefonsamtal inspelade eller kameror uppsatta mot sin vilja i sitt hem är bara vilseledande och fel.

Annons:

Att så stor andel av befolkningen känner sig otrygg i den offentliga miljön (BRÅ) är i sig tillräckliga skäl för att alla trygghetsskapande åtgärder som kan uppbådas borde användas.

Att inte tillåta detta är att sätta kriminellas integritet före den allmänna tryggheten – precis som Tobjörn Windle framhåller.

Om skribenten
author
David Jostrand 20 års erfarenhet av säkerhetsbranschen. Har svårt att titta åt andra hållet när något är fel..
Summering
Övervakningskameror

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.