Annons:
Övervakningskameror

Anders Ekbom: Hård reglering värnar vår framtida integritet

Publicerad: 2017-01-10

Stränga regler för kameraövervakning behövs för att inte tekniken ska missbrukas, i dag eller i framtiden. Ett fritt samhälle kräver att vi inte är filmade, avlyssnade och betraktade i alla situationer av våra liv.

Svar till Torbjörn Windle

Detta är ett svar på huvudinlägget på debatten "Övervakningskameror". Till huvudinlägget

5237 personer har röstat
Håller med Torbjörn Windle

Hej Torbjörn Windle!

Prova att be alla du har talat med om kameraövervakning om detta:

Att ge dig inloggningen till sin epost och andra personliga konton.
Att ge dig PIN-koden till sina mobiltelefoner.
Att du ska få spela in alla deras telefonsamtal, tillsammans med uppgifter om var de befann sig när de ringde.
Att låta dig sätta upp kameror i varje rum i deras bostäder, med inspelning och lagring av allt som sker där i upp till ett år.

Om de svarar nej på någonting av detta, fråga dem varför. De har ju inte begått några brott? Men troligen har de ändå en gräns för vad de vill att du ska kunna övervaka.

Kameror sätts inte upp med syftet att förtrycka eller övervaka medborgare, men med en allt mer omfattande övervakning är risken för missbruk överhängande, antingen på grund av illvilja eller okunskap.

Syftet med övervakningen kan också komma att förändras. Ändamålsglidningen med PKU-registret är ett bra exempel. Det har redan använts på områden som inte alls var tanken från början (polisutredningar), och under 2017 pågår en statlig utredning om försäkringsbolag också ska få tillgång till registret. På samma sätt kan en omfattande kameraövervakning i framtiden användas till annat än vad det ursprungliga syftet var, särskilt om den är oreglerad.

Annons:

Teknik som kan användas för att övervaka enskilda personer ska vara hårt reglerad, och det ska vara svårt att få tillgång till såna möjligheter. Inte för att det ska gå att komma undan med att begå ett brott i dag, utan för att vi i framtiden ska komma undan med att ha egna, privata och fria tankar.

Om skribenten
author
Anders Ekbom IT-konsult, statsvetare och hackare. Brinner för ett fritt och krypterat internet. Tror på att gemensamma lösningar är grunden för ett frodande samhälle.
Summering
Övervakningskameror

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.