Annons:
Övervakningskameror

Torbjörn Windle: Är det bovarnas integritet vi värnar?

Publicerad: 2017-01-10

Hur länge skall den personliga integriteten användas som argument för att förhindra övervakning med kameror? De flesta verkar inte ha något emot att bli filmade, utan känner en trygghet med kamerorna. De enda de stränga reglerna gynnar är bovarna.

5237 personer har röstat
Håller med Torbjörn Windle
3
Personer har svarat på artikeln

Sverige har bland de strängaste reglerna i världen för kameraövervakning. Den personliga integriteten går före all brottsbekämpning. Alla jag talat med har inget emot att bli fotograferade eller filmade – eftersom man inte begår några lagbrott. Är det bovarnas integritet vi värnar?

På TV visas till exempel ”Veckans brott” och ”Efterlyst”. Om inte dessa program visade övervakningsfilmer från olika brott så kunde de läggas ner. Inga brott skulle lösas utan dessa bildbevis! I amerikanska kriminalserier löser man ofta grova brott genom att leta upp övervakningskameror, både privata och på företag. Genom att kombinera dessa filmer kan man ibland både se händelseförloppet och identifiera brottslingar.

Vi tar ett exempel: julbocken i Gävle. För ett antal år sedan installerades övervakningskameror. Genast slog Datainspektionen till. Dessa fick inte sitta så att man kunde identifiera personer. Man får ha en kamera som visar att någon springer fram och häller vätska på bocken och tänder på men det ska inte gå att identifiera bockbrännaren. Då är det ju stor idé med kameror. Detsamma gäller tusentals platser där upprepad skadegörelse eller stölder förekommer. Hur resonerar man?

Annons:

Självklart skall det inte vara tillåtet att lägga ut filmer på Youtube eller dela dessa till höger och vänster. Filmer/bilder skall raderas efter en lämplig tid om inga brott har skett. Bortsett från detta måste reglerna lättas upp betydligt om brottsligheten skall bekämpas.

I många övervakningssystem tillåts man inte att spela in, bara att titta på en monitor. Detta är nästan värdelöst. Operatören som kanske har 10 skärmar alternativt 10 småbilder att titta på kommer inte att kunna återge en händelse så att det uppfyller kraven för en fällande dom. En inspelning kan ses gång på gång, den är oberoende av minnesbilder, man kan ta fram stillbilder och vid behov förbättra bildkvaliteten.

Brottslingar har inga begränsningar. De använder ny teknik. De vet hur osannolikt det är att polis snabbt är på plats och vilka tjuvvänliga övervakningsregler vi har. De vet hur lång tid det tar innan någon dyker upp på ett larm.

Allmänheten måste få tillåtelse att använda den teknik som finns för att skydda sig och sin egendom eller att öka procenten uppklarade brott.

Om skribenten
author
Torbjörn Windle Pensionerad Fordonslärare som emellanåt irriteras på utvecklingen. Ibland måste man få släppa på trycket.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Hur länge skall den personliga integriteten användas som argument för att förhindra övervakning med kameror? De flesta verkar inte ha något emot att bli filmade, utan känner en trygghet med kamerorna. De enda de stränga reglerna gynnar är bovarna.

Summering
Övervakningskameror

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.