Annons:
Geografibegrepp

Paul Sandin: Är det av okunskap som man använder begreppet Norrland?

Publicerad: 2016-02-11

Vad är det som legitimerar att man konstant använder begreppet Norrland? När det handlar om de södra delarna av landet är man mycket mer specifik, både i medierapporteringen och i väderleksrapporterna. Nu får det vara slut på att klumpa ihop alla som bor norr om Dalälven.

7706 personer har röstat
Håller med Paul Sandin
4
Personer har svarat på artikeln

I DN förra veckan rapporterades det om att ”Norrländskt ödehus var knarkcentral”. Det hela utspelade i Skellefteå.  I Skellefteå kommun, eller Västerbotten om man så vill. Vad är det i medierna som gör att man konstant klumpar ihop en massa kommuner och län till det sammanfattande begreppet Norrland? Norrland är ett område cirka 40 mil brett och cirka 100 mil långt. Samtidigt som detta mycket ospecifika begrepp används så är man istället väldigt specifik om saker som sker söder om Dalälven. Vad är det som gör att det är ointressant att det skedde i Skellefteå? Är det en form av distansering att skriva norrländskt som gör att man inte behöver läsa mer?

Exemplen återfinns inte endast i nyhetsrapportering, utan även i väderrapporten: “Östra Svealand får sol, västra Svealand och Götaland får spridda skurar medan Norrland får regn..” Området Norrland i detta fall är två gånger större än de södra delar som uppräknas tillsammans. Norrland kan ha allt mellan 10 till minus 30 grader samt snö, hagel och solsken samtidigt vore oftast en mer korrekt rapportering om man vill envisas med att inte precisera området man talar om. Hur vore det om vi vänder på begreppen: “Nordvästra Ångermanland får regn, östra Ångermanland får sol, men Sörland får regn..”? Det var väl inte så roligt att höra om man bor i södra delen av landet?

Annons:

Vi hör ofta att personen hade en ”norrländsk dialekt”, men i de södra delarna är det väldigt noga att säga att man hade skånsk, göteborgsk eller östgötsk dialekt och så vidare. Norrland, om vi nu ska använda begreppet, omfattas av ett mycket stort antal olika dialekter, många påminner inte ens om varandra. En del är till och med minoritetsspråk som meänkieli, sydsamiska och nordsamiska.

Är det okunnighet eller ointresse av den som klumpar ihop större delen av landet till Norrland? Av vilken anledning är det så noga att specificera geografin i de södra delarna av landet, men inte de nordliga? Är det för att man är mån om sina olika identiteter och kulturer i syd? Varför har man då inte förståelse för att folket i norr kanske inte heller gillar att bli ihopklumpade?

Om skribenten
author
Paul Sandin Allmänt intresserad i politik och demokratisk utveckling.

Vad tycker du?

Här sammanfattar skribenten sin huvudsakliga ståndpunkt där du som läsare kan rösta på om du håller med eller inte. Du kan när som helst ändra ditt svar.

Vad är det som legitimerar att man konstant använder begreppet Norrland? När det handlar om de södra delarna av landet är man mycket mer specifik, både i medierapporteringen och i väderleksrapporterna. Nu får det vara slut på att klumpa ihop alla som bor norr om Dalälven.

Summering
Geografibegrepp

Debatten är nu avslutad

Du som läsare kan föreslå vilka personer du tycker ska vara med och svara i denna debatt.